Stage in Kenia 6

GENERAL WARD

Maandag 2 september
Ik ben deze week begonnen met werken in de General ward. Daar liggen de opgenomen zieke patiënten en patienten vanuit de Operatiekamer.
In de ochtend maakten we de bedden op voor ongeveer 20 patiënten. Soms kunnen de patiënten niet uit bed, dus dan maak je het bed op terwijl de patient in bed ligt.
Ik heb meegekeken hoe medicatie werd uitgedeeld en hoe injecties gegeven werden.
Het rapporteren wordt nog op papier gedaan. Iedere patiënt heeft een papieren dossier waar alles mbt gezondheid bijgehouden wordt.
Dinsdag 3 september
In de ochtend bedden opgemaakt. Patiënten gevraagd hoe het gaat en soms krijg je een leuk gesprek met iemand. Ze vertellen over hun ziekte/pijn, maar ook over hun familie en hun werk.
Daarna heb ik de apotheker geholpen met medicatie klaarleggen voor de patiënten. Hij legde me uit waar de medicatie voor was en ik probeerde de namen te onthouden… zoveel medicijnen.
Donderdag 5 september
Vandaag was het rustig. Ongeveer 8 patiënten . De meeste patiënten hebben geen idee van de medicatie die ze krijgen of de behandeling. Dat komt omdat ze er minder over weten/geleerd krijgen. Ze nemen gewoon aan wat gezegd wordt. En ze noemen de verpleegkundigen ook gewoon dokter!
Vrijdag 6 september
Ik ben bij een operatie van een man met een hernia geweest. Hij had een grote hernia, ong. zo groot als een halve voetbal en hij liep er al 10 jaar mee rond. De dokter was verbaasd dat hij het zo lang had volgehouden. De operatie verliep goed.
Tijdens de operatie zaten de dokter en verpleegkundigen de hele tijd met elkaar te grappen en te lachen!
Echt een vreemde ervaring.
Rosa Nederpelt