Stage in Kenia – 5

26 augustus

Maandag ben ik naar een ander ziekenhuis gegaan. Kiminini ziekenhuis. Het is groter dan in Chebukaka en er komen veel meer patienten. Het is een level 4 ziekenhuis (in Kenia zijn er ziekenhuizen van level 1 tot 6). 

Het ziekenhuis heeft een outpatient (zoiets als spoedpost + huisarts) inpatient met vrouwenafdeling en mannenafdeling (geen privacy). Er zijn 3 operatiekamers, een maternity ward (voor bevallingen), een klein mortuarium en een apotheek. 

Di

Ik ben begonnen met werken in het ziekenhuis. Ik was in het ziekenhuis van 9 uur tot 17:00. Om in te komen ben ik begonnen met vitale waarden meten van patienten: bloeddruk meten, hartslag, temperatuur, zuurstof, gewicht en lengte. Hier vragen ze standaard naar hoge bloeddruk en diabetes. Die aandoeningen komen veel voor in Afrika. De rest van de dagen heb ik steeds vitale waarden gemeten van patienten. En in de apotheek geholpen met medicatie inpakken.

Verpleegkundigen in Kenia zijn veelzijdig en hebben veel praktische kennis. Als verpleegkundige ben je automatisch ook verloskundige, IC verpleegkundige, kinderverpleegkundige, psychyatrisch verpleegkundige. De opleiding duurt, net als in Nederland, 3 tot 4 jaar.

Wanneer er in een klein ziekenhuis geen dokter beschikbaar is, schrijven de verpleegkundigen medicatie voor en doen ze zelfs kleine operaties.

28 augustus

Woensdag ben ik met twee verpleegsters van het ziekenhuis naar een jubileumfeest van de Sisters of Mary gegaan. De H. Mis werd buiten gevierd, omdat er zoveel mensen waren. En alles was mooi versierd. Er was een koor dat prachtig meerstemmig zong en kinderen die dansten tijdens de mis. 

Daarna was er een traditionele dans waar iedereen uitbundig aan mee deed. We hebben daar geluncht. En met de handen gegeten, wat ik geweldig vond, dat wilde ik als kind altijd al. Kip, rijst, chappati(pannekoeken) en Ugali (maispap).

Over eten gesproken. Ik heb een keer Dagaa gegeten: kleine visjes. Die komen uit het victoriameer vlakbij. Je kunt ze heel eten en ze zijn best lekker. Maarja…wel vreemd als er vanaf je bord van die oogjes naar je staren…

Het personeel van het ziekenhuis krijgt veel minder betaald dan bij ons. Veel van de verpleegkundigen gaan na hun opleiding dan ook naar het buitenland (meestal Amerika) om daar te werken in ziekenhuizen. Een paar mensen vroegen me of ik voor hun kon regelen om in Nederland te komen werken!

Rosa Nederpelt